tisdag 19 mars 2013

Det är skönt att njuta av ensamtid. Tills man blir för ensam med sin tid.

Vi är och hälsar på hos mamma. Jag vaknade som en tidsinställd klocka innan klockan 06 idag, igen.. funderade på att somna om, men insåg att det som vanligt inte är någon idé. Klev upp, satte mig vid surfplattan. Försökte vara så tyst som möjligt för att inte väcka någon. Diskade undan gårdagens disk. Laddade kaffebryggaren. Vid halv sju-sjusnåret vågade jag mig på att göra en kopp te. Drog ut alla tepåsar ur skåpen. Radade upp dem och luktade på alla olika. Låter dem stå framme. Njöt av nostaligikänslorna som infann sig när jag drack ur en stor mugg med Tiger från Nalle Puh på. En mugg jag haft sen jag bodde hemma och som jag alltid fick varm choklad i. Drömde mig tillbaka och gladde mig över att mamma sparat alla sådana saker som jag undrat "varför sparar du sån skit?" om. Fortfarande tyst, för att ingen skulle vakna. Surfade runt lite. Njöt av ensamheten och tystnaden.Skickade iväg nåt sms, bytte alla ljusen som var utbrunna. Fortfarande ganska tyst, om än några lite oförsiktiga smällar i skåpsdörrar lite i trots, liksom.
Satte mig vid surfplattan igen. Gick ut med soporna. Tänkte kanske att mamma fortfarande hade en inbyggd manick som skulle reagera på att ett av hennes barn gick ut genom dörren. Men nejdå, hon sussade fortfarande så sött när jag kom in igen.. Tusan, min plan gick i stöpet.

Tröttnade sedan på att sitta här i ensamhet. Tänkte att spegeln kunde vara en räddning, i ren desperation, lite umgänge med min spegelbild. Insåg att mina ögonbryn behövde omsorg. Letade igenom mammas badrumsskåp efter en pincett och räddade mina ögonbryn från totalt fördärv. Sen spårade det ur. Jag blev som en 4-åring som i smyg "lånat" sin mammas smink medans hon sov eftersom hon också ville göra sig lika fin som mamma alltid gör på morgnarna. "Ooh, vad är det här?, glitter-Eye-liner, den måste vi ju prova". "Och denna, dyra grejer detta. Inget billigt märke här inte". "Oj, det där får jag nog tvätta bort igen". "Om man skulle,? Ja, va fasiken. Och så sluttningen på med ett av läppstiften". Jag som aldrig har läppstift. Var ju bara tvungen att prova. Och på med nåt nagellack jag hittade också.

Så, nu sitter jag här. Klockan 8 på morgonen. Med nymålade naglar, sminkad med mammas Eye-liner och parfym. Och läppstift. I min ensamhet.

Meen, när de vaknar, då kommer de mötas av en fräsch donna och laddad kaffebryggare. Och Te-grejerna jag dragit ut ur alla skåp. Men det är ndingen disk i vasken i alla fall..

Och nu, nu vaknade nån. Min karl. Nu kommer han. Puta lite med läpparna. En puss på pannan. Inte ett ljud om läppstiftet......